Шановні батьки!

    Всі учні з першого по одинадцятий клас (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей) повністю забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням у школі. Відповідно до законодавства харчування учнів 1-11 класів та дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки фінансується за кошти місцевих бюджетів.

Графік харчування учнів                                                                                                                                            

2 перерва (9:40 9:50) 1-4 класи;
3 перерва (1
0:35 – 10:50)   5-11 класи;                                                            

4 перерва (11:35 – 11:50)   За власним бажанням учнів
5 перерва (1
2:35 – 12:45) За власним бажанням учнів
1
3:00  Обід учнів ГПД


Гаряче харчування – запорука здоров’я

Багаторічний досвід спостережень лікарів і педагогів показав, що учні, які не споживають під час навчального дня гарячу їжу, швидше стомлюються, частіше скаржаться на головні болі, втому, на болі в шлунку, поганий присмак у роті, поганий настрій і знижену працездатність. До того ж, згідно зі статистикою, хвороби шлунка серед дітей шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-рухового апарату.
            Словом, все більше фактів говорить на користь обов'язкового гарячого харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі. Ще не так давно статистика показувала, що школярі, особливо старшокласники воліють не якісну їжу, а чіпси, бутерброди, кока-колу, всілякі рекламовані сухарики. На щастя тенденція почала змінюватися і все більше старшокласників схиляються до того, що при великому навантаженні в школі необхідне гаряче харчування. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Маленька людина, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але одночасно і росте, розвивається, і для всього цього вона повинна отримувати повноцінне харчування.

Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для зростаючого організму обов'язкові молоко, сир, сир, кисломолочні продукти - джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибуля, морква, бобові, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше двох літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.

Харчування школяра має бути збалансованим. У меню школяра обов'язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали й мікроелементи. Ці компоненти самостійно не синтезуються в організмі, але необхідні для повноцінного розвитку дитячого організму. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1:4.
Калорійність раціону школяра повинна бути наступною:

7-10 років - 2400 ккал

14-17 років - 2600-3000 ккал, якщо дитина займається спортом, вона повинна отримувати на 300-500 ккал більше.

Гаряче харчування дітей під час перебування в школі є однією з важливих умов підтримання їх здоров'я і здібності до ефективного навчання. Хороша організація шкільного харчування веде до поліпшення показників рівня здоров'я населення, і в першу чергу дітей, враховуючи, що в школі вони проводять більшу частину свого часу. Тому харчування є одним з важливих факторів, що визначають здоров'я підростаючого покоління. Повноцінне і збалансоване харчування сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності і успішності, фізичному і розумовому розвитку дітей та підлітків, створює умови для їх адаптації до сучасного життя.

         Недостатнє надходження поживних речовин у дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Школа являє собою життєво важливе середовище, використовуючи яку можна впливати на процес правильного харчування і формувати у школярів вірні навички та стереотипи в даному питанні. Саме шкільний вік є тим періодом, коли відбувається основний розвиток дитини і формується образ життя, включаючи тип харчування. Організоване шкільне харчування регламентується санітарними правилами і нормами, і тому в значній мірі задовольняє принципам раціонального харчування.

Вплив харчування на розумову діяльність учнів

Діяльність мозку дуже сильно залежить від того харчування, яке ми йому постачаємо. При неправильному харчуванні та способі життя діяльність мозку може значно погіршитися. Як вважають вчені, мозок наших древніх предків збільшився саме завдяки поліпшенню харчування. Тепер вже точно доведено, наскільки наш інтелект залежить від їжі, яку ми вживаємо: дитина, недоотримано поживних речовин в період грудного вигодовування, буде менш розвинений, ніж його добре харчувався однолітка. Багато хто вважає, що такі продукти, як шоколад, банани, та й взагалі цукор в чистому вигляді є найкращим продуктом для швидкої стимуляції мозку. Так, це дійсно так. Для правильної та повноцінної роботи нашому мозку потрібно глюкоза, причому у великих кількостях, але не все солодке так корисно. Цукровмісні продукти, звичайно, дуже швидко, за кілька хвилин, "прояснюють" мозок внаслідок того, що цукор дуже швидко поширюється по крові. Однак не менш швидко інсулін поглинає цей цукор, і за активної розумової діяльністю йде різкий спад, заспокоєння. Добрі  новини полягають в тому, що глюкоза міститься в деяких вуглеводах, вживання яких не викликає такого різкого спаду. З'ївши на сніданок потрібний продукт, можна не сумніватися, що його дія триватиме не пару хвилин, а значно довше. Такими продуктами є крохмалисті вуглеводи: хліб, рис та інші зернові продукти, горіхи, боби, а також картоплю. Регулярно харчуючись цими продуктами на сніданок, школярі та студенти отримують відмінну основу для занять, підкріплюючи свій мозок на весь навчальний день. Отже, можна сказати, що кращою їжею для перекусу під час напруженої розумової діяльності буде вважатися не традиційна шоколадка або солодкий газований напій, а булочка з горіхами. Жири: заважають роботі мозку Як виявилося, в надмірній кількості жири не тільки псують фігуру, але і значно погіршують мозкову діяльність. Вчені проводили досліди над тваринами, одна частина яких отримувала гарне харчування, а інша - надмірна кількість жиру. У результаті такого експерименту перша група тварин була відмінно пристосована до життя і вміла вирішувати всі встають перед тваринами завдання, а також була чудово розвинена фізично. Тварини ж з надмірною вагою, годовані жирною їжею, вирішувати завдання не змогли. Все це в тій же мірі відноситься і до людини. Справа в тому, що жири перешкоджають доброму засвоєнню настільки необхідних мозку цукрів, а тому переважання жиру в організмі зведе нанівець поглинання цукру. Ось чому для розвитку розумових здібностей в першу чергу слід схуднути, а також змінити свою дієту, виключивши з неї зайво жирні продукти.  Для розумової діяльності білки важливі не менше, ніж вуглеводи. Саме завдяки білку виробляються гормони адреналін і допамін, які, збуджуючи мозок, прискорюють всі реакції, в тому числі і розумові процеси. Більше енергії - велика продуктивність роботи. Додавайте в свій раціон білок, неважливо, рослинного або тваринного походження. При цьому стежите, щоб тваринний білок не був жирний: риба, морські продукти, маложирное м'ясо.

     З рослинних білків вибір продуктів особливо багатий: квасоля, горох, сочевиця, соя, баклажани, горіхи, гриби. Практично немає такого вітаміну, який би не впливав на пам'ять, швидкість реакції і багато інших характеристик. Наприклад, залізо, цинк, а також вітаміни групи В значною мірою покращують пам'ять, а недолік їх в раціоні суттєво її погіршує. Для отримання цих мікроелементів і вітамінів слід поглинати стручкові, хліб, морепродукти, зелені овочі, квасоля, сухофрукти, молоко, вироби з борошна, крупи. Кальцій і магній відповідають за діяльність нервової системи, а, оскільки мозок складається з нервових клітин, то передача імпульсів між ними має найважливіша значення для мозкової діяльності в цілому. Ці мікроелементи містяться в молочних продуктах, бананах, арахісі, апельсинах, пророщеної пшениці і куразі. Не слід кидатися на штучні вітаміни, що продаються в аптеці. Найкращими є ті, які містяться в натуральних продуктах, тим більше що всі перераховані вище продукти не є дефіцитом.

      Не нехтуйте і водою! Американські дослідження показали помітне поліпшення в навчанні школярів при частому вживанні чистої питної води протягом навчального дня. Але не плутайте воду з кавою: кофеїн зневоднює організм, а у великих концентраціях і зовсім дає ефект, прямо протилежний тому, який йому зазвичай приписують. Таким чином, ось основні правила харчування "для розуму":

1. Не переїдайте

2.Замінюйте цукор вуглеводами
3. Їжте білки

4. Пийте більше води

Основні складові їжі, їх значення для організму

           У їжі містяться всі необхідні людині елементи: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Всі вони однаково важливі. Проте в природі немає універсального продукту, в якому містилися б абсолютно всі поживні речовини. Тому тільки різноманітна їжа може підтримати здоров'я людини, і навпаки, одноманітна - привести до функціональних розладів. - задоволення потреб організму у визначеній кількості і співвідношенні харчових речовин. Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному відділенню шлункового соку; при цьому їжа, потрапляючи в шлунок, відразу ж знаходить в ньому певну кількість травного соку. Навпаки, нерегулярний прийом їжі, тобто безладна їжа в різні години, шкодить здоров'ю і може привести до захворювань шлунка і кишечника. - розподіл прийомів їжі (час прийому їжі і її кількість) протягом дня.